6 SKÄL ATT INVESTERA I DISTIT
1
Strukturell tillväxt inom megatrender
Strukturell tillväxt från trender så som digitalisering, gaming, elbilar, smarta hem och hemkontor
2
Portföljbolag med låg affärsrisk och begränsat investeringsbehov
Begränsade strukturella investeringsbehov i portföljbolag då produktion, lagerhållning och logistik sker genom tredje part samt att slutkund nås genom kunders butiksnätverk eller ett portföljbolags webbshop.
3
Framgångsrik utveckling av egna märkesvaror
EMV är ett strategiskt viktigt område för DistIT. Genom väletablerade processer för sourcing och skapandet av kommersiellt starka koncept, kan DistIT erbjuda sina kunder unika och lönsamma produkter till attraktiva marknadspriser som är i linje med megatrender i samhället.
4
Export och geografisk expansion
Produktsortimentet inom EMV är kompatibelt för export i Europa. Momentum i exportförsäljning under 2021 med ~50 MSEK i försäljning.
5
Strategiskt och aktivt fokus inom hållbarhet
Koncernen har en aktiv styrning kring hållbarhet på en strategisk och taktisk nivå, där kunderna är i fokus vilket också skapar en komparativ konkurrensfördel för gruppens bolag.
6
Aktiv förvärvsstrategi med fokus på synergier
Nya bolag ska förstärka koncernens erbjudande och position, expandera dess geografiska närvaro eller komplettera koncernens kundunderlag. Med en synergiplattform i DistIT Services finns samordningseffekter inom produktutveckling, inköp, logistik och marknadsföring.
Strukturell tillväxt inom megatrender
Strukturella trender så som digitalisering, gaming, elbilar, smarta hem och hemkontor möjliggör utveckling av egna märkesvaror (EMV).
Portföljbolag med låg affärsrisk och begränsat investeringsbehov
Begränsade strukturella investeringsbehov i portföljbolag då produktion, lagerhållning och logistik sker genom tredje part samt att slutkund nås genom kunders
butiksnätverk eller ett portföljbolags webbshop

Framgångsrik utveckling av egna märkesvaror (EMV)
DistIT har idag flera egna märkesvaror (EMV) inom olika produktkategorier, som riktar sig både mot företag och konsument. Varumärkesstrategin har fokus på volym, kvalitet, megatrender och bäst-i-test












Export och geografisk expansion av våra egna märkesvaror
Exporten av våra egna märkesvaror (EMV) till marknader utanför Norden och Baltikum har haft ett starkt momentum med en tillväxt om ~62% under 2021 till ~50 MSEK. Produkter inom gaming, smarta hem, mobility och tillbehör står för den största ökningen.
Hållbarhet i fokus
Under hösten 2021 rekryterades Mikael Salo som hållbarhetschef till DistIT-koncernen. I slutet på 2021 påbörjade DistIT arbetet med en ny hållbarhetsstrategi efter att under senhösten och vintern genomfört en nulägesanalys och varit i dialoger med medarbetare, kunder, leverantörer och investerare. Den nya hållbarhetsstrategin föreslås omfatta bland annat;
1. Marknadsomställning och kunddialog
Hållbarhet och digitalisering är två megatrender som omformar världen. Ett dedikerat fokus på transformationskrafterna och kundernas behov ger oss förutsättningar för positiv påverkan, och för att driva hållbar tillväxt. En dialog ska genomföras under 2022 med respektive företags viktigaste kunder. Resultatet av dialogen ska vägleda varje DistIT-företags individuella hållbarhetsmål och prioriteringar. 2022 blir året med hållbarhetsmål för DistIT-koncernens företag. Under året kommer ett flertal hållbarhetsutbildningar att hållas för såväl samtliga anställda i som nyckelpersoner för att höja kompetens och kunskapsnivån inom hållbarhetsområdet.
2. Supply chain management
DistIT fortsätter att dedikerat arbeta med att stärka kvalitet och hållbarhet i produktionsled som i stor utsträckning finns i Kina. Det görs genom en ny uppdaterad strategi som innebär att minska antalet leverantörer samtidigt som kontrollen av, och dialogen med, leverantörerna ökar. Teamet på vårt kontor i Kina växer i antalet medarbetare och fler egna fabriksinspektioner kommer att genomföras
Under 2022 kommer ledningsgrupper och nyckelroller i bolagen att utbildas i hantering av hållbarhetsrisker i produktionskedjan. Ambitionen är att en ny modell för riskbedömning och tredjepartskontroll och uppföljning av leverantörer ska sjösättas och implementeras.
3. Hållbar produktion, produkter och förpackningar
Intressentdialogen visar tydligt att produktkvalitet och säkerhet är högt prioriterat. Arbetet med hållbara material och dito produktion ska fortsätta prioriteras. Fokus under 2022 kommer att ligga på konfliktmineraler, material och fortsatt fokus på hållbara förpackningar och på att eliminera onödig plast.
4. Klimat
DistIT kommer under 2022 att skapa en klimatstrategi och utforska företagens olika omfattningar av påverkan och att sätta realistiska mål. Vi kommer att använda GHG-protokollet som är världens mest använda redovisningsstandarder för växthusgaser och utforska möjligheten att ansluta till Science based targets initiative (SBTi).
5. Nya hållbarhetsregler på gång
Ny omfattande hållbarhetsreglering (SFDR) utvecklas och implementeras i EU för tillfället. Den nya lagstiftningen kommer att omvandla finanssektorn till en katalysator för att uppnå en mer hållbar lågkoldioxidekonomi. Under 2022 kommer vi att ha fokus på hur olika regelverk och lagstiftningar kommer att påverka spelplanen, affärsmodeller, ESG-rapportering och redovisning.
Vi kommer till exempel att följa den nya hållbarhetsredovisningslagen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) och Due Diligence-direktivet.

Aktiv förvärvsstrategi med fokus på värde
Att växa genom förvärv har varit och är en viktig strategi för DistIT. Genom förvärv kan vi stärka koncernens erbjudande och position, expandera dess geografiska närvaro och/eller komplettera koncernens kunderbjudande. Ledare inom koncernen uppmuntras att aktivt identifiera potentiella förvärv, och det är ofta här det viktigaste relationsbyggandet sker. Denna process leder till att vi i ett tidigt skede har god kunskap om förvärvskandidaten, liksom en tydlig plan och ett ägandeskap för förvärvs- och integrationsprocessen.
DIST IT SOM ÄGARE
DistIT har ingen exit-strategi utan är intresserade av att fortsätta utveckla affärerna tillsammans med entreprenörerna som ett partnerskap, och vi vill göra det långsiktigt. Som en del av DistIT-koncernen får förvärvade bolag tillgång till ett stort internt nätverk av entreprenörer, företagsledare och duktiga medarbetare. DistIT stödjer aktivt kunskapsöverföring. Vidare skapar koncernens finansiella styrka stabilitet och underlättar investeringar och expansion.
Decentraliserat ledarskap är en av grundstenarna i DistITs affärsmodell, vilket medför att självbestämmandet i bolagen är stort. Detta skapar frihet och flexibilitet och säkerställer att de viktigaste affärsbesluten tas nära kunderna och marknaden.
VAD VI SÖKER
Vi utvärderar kontinuerligt bolag och DistITs grundläggande fokus är att förvärva lönsamma och/eller snabbväxande bolag med lokalt ledarskap, ett tydligt kunderbjudande och tillväxtpotential.